Använd dig av ROT-avdrag vid köksrenovering

Ska du påbörja en köksrenovering eller har du kanske redan satt igång, men märker att du är i behov av en hantverkare? En hantverkare kan vara allt från en elektriker och golvläggare till en rörmokare som hjälper dig med dina vatten- och avloppsledningar. Många drar sig för att anlita en hantverkare, med rädsla för att kostnaderna ska börja skena iväg. Med hjälp av ROT-avdraget kan du dock pusta ut! Här berättar vi mer om vad som gäller.

ROT-avdraget är en skattereduktion som du kan använda dig av när du ska anlita en hantverkare för bostaden såväl som vissa arbeten i din trädgård. Det sammanlagda beloppet ligger på 50.000 kronor per person, vilket betyder att ni kan använda mer om ni är flera i hushållet som uppfyller villkoren för köksrenovering stockholm idag. ROT-tjänster kan vara allt från ombyggnad, tillbyggnad såväl som installationer och reparationer. Du kan dock endast använda dig av avdraget för själva arbetskostnaden och inte för eventuellt material som du behöver. Inför varje år får du “påfyllning” på avdraget, vilket betyder att du då har ytterligare 50.000 kronor att använda dig av.

Hur stort avdrag får man göra?

Även om du får 50.000 kronor att nyttja så kommer du inte att kunna använda dig av pengarna som kontanter. Här är det 30 % av arbetskostnaden som du får reducerat. Det vanligaste är att det är hantverkaren som du anlitar som kommer att sköta hela kontakten med Skatteverket. Det betyder att du bara måste se till att du har ROT kvar att nyttja.

Vilka villkor gäller för ROT?

För att du ska kunna nyttja ditt ROT-avdrag till din köksrenovering så behöver du se till att du uppfyller villkoren.

  • Du måste vara minst 18 år i samband med att arbetet ska utföras
  • Du betalar skatt och är bosatt i Sverige
  • Du behöver använda fastigheten där arbetet ska utföras helt eller delvis som boende
  • Fastigheten där arbetet ska utföras behöver vara minst 5 år gammal
  • Du står som ägare på bostaden. Det betyder att du inte har möjlighet att använda dig av ROT om det är en hyresrätt som du har och som du behöver hjälp med. Då ska du istället kontakta din bovärd.

Observera att RUT-avdrag och ROT-avdrag är ett gemensamt belopp på 50.000 kronor. Om du nyttjar RUT så minskar ditt belopp för ROT.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *